2012 m. spalio 22 d., pirmadienis

Susipažinimas su apylinkėmis

Kadangi esu kitoje šalyje tai reikia naudotis proga ją pažinti po truputį. Su miestuko, kuriame gyvenu, Birkirkara, gatvelėmis jau šiek tiek susipažinau tik atvykęs ir pagyvenęs. Juk reikėjo į parduotuvę ar į kokį turgelį ar pas prekeivį užsukti kokio nors pažįstamo maisto pasiieškoti. Na o savaitgaliui reikia rimtesnio kelioninio iššūkio.

Šiam savaitgaliui - šeštadieniui - pasirinkta turistų pamėgta sostinė Valeta. Žemėlapių kažkaip nespausdinau darbe, tikėjausi kokiame knygyne susirasti, tačiau didžiam mano nusivylimui nepavyko nieko gero rasti. Iškratęs naujus namus aptikau keletą Yellow pages (geltonųjų puslapių) knygų, o ten ir miestų žemėlapiai pateikti. Pasiėmiau reikalingus būsimai ekspedicijai.

Rytas prasidėjo ne nuo pusryčių
Jau atsikėlus išgirdau barbenimą į duris. Galvojau pasigirdo. Vietinių maniera išlindau per balkonėlį pasižiūrėti ar tikrai į mano duris barbena. Durys tai pirmame aukšte, negi lipsi žmogus žemyn :) Išlindau, o ten moteriškė su kaimyne kalbasi ir manęs nemato. Kita praeinanti kaimynė joms rodo į mane - jų kalba turbūt reiškė - pažiūrėkit išlindo zaraza. Ir tada man pradėjo aiškinti, kad gal aš esu palikęs dušą bėgantį ar klozetą, nes čia lauko siena visa sudrėkusi. Aš trūkčioju pečiais - nieko tokio pas mane nėra. Viskas tvarkinga, nusiskundimų butu nėra. Dar šiek tiek pagalbėjau su jomis, tiksliau paklausiau jų svarstymų ir atgal įlindau į kambarį. Reikės pranešti buto šeimininkui, gal ištikrųjų ten kažkas bėga... O tai neduos po to ramiai gyventi kaimynkos.

Maltiečių bankas - tik maltiečiams
Iš ryto dar nusprendžiau pasinaudoti tuo, kad bankai čia dirba ir šeštadieniais, ir atsidaryti sąskaitą. Kažkur juk uždirbtus milijonus reikės laikyti ;) Užsukau į visai šalia esantį Bank of Valleta. Pasakiau ko noriu tai sako, jei neturiu maltiečio ID, reikės mums su tavo šalies banku susikontaktuoti, dėl tapatybės. Kontaktuos per paštą... Mėnuo ar keli užtruks? Žinant pietiečius gali ir ilgiau. Ir nuo kada tapatybę nustatinėja bankas? Matyt pasas jau mažai pasako apie pilietybę. Apie pilietybę kalba pinigai :DD Įdomiai čia jie. Na tiek to, galvoju. Yra konkuruojantis HSBC bankas tolėliau - visgi tarptautinis, o ne vietinis kažkoks... Gal jis jau man atidarys sąskaitą nenustatinėjęs mano tapatybės pagal banko sąskaitos turinį :) Ir ką jūs sau manot? Tas tarptautinis bankas tą pačią giesmelę gieda... Bet čia išaiškina visą politiką. Pasirodo, tam kad atidarytų sąskaitą iškart, reikia turėti Maltiečio ID, dėl kurios dar tik kreipsiuosi (reikia jos dėl darbo). Ir tada nereikia jokių kontaktavimų su bankais gimtinėje. Na bent aiškiau šitoje vietoje pasidarė.

Atidžiai skaityk žemėlapius
Neradęs savo gyvenamos vietos žemėlapyje, daugmaž įvertinau, kur tai galėtų būti. Tada pasirinkau kryptį link kurios gatvės eiti, kad nueiti iki sostinės. Taip ir gavosi daugmaž. Nupėdinau į miestą, į kurį nesitikėjau patekti. Na čia reikia pabrėžti, kad nėra miestų ribų. Čia kaip kokiame Vilniuje nelabai žinai kur Šeškinė baigiasi, o kur Fabijoniškės prasideda. Taigi apie atėjimą ne į tą miestą bylojo visokie pavadinimai būdingi tam miestui. Visaip varčiau žemėlapį ir stengiausi suprasti kaip čia taip nugrybauti galėjau. Nesupratęs kaip čia taip atsitiko, vistiek ėjau link tikslo - Valetos. Aplankant ir neplanuotus miestukus.

Tai va taip aplinkeliais ir nukeliavau kur reikia. Čia pažiūrėdamas į savo žemėlapius, čia paklausinėdamas vietinių.

Valeta ištikrųjų gražus miestas. Ant kalno, prie jūros. Senovinė architektūra, pastatai iš kažkokio smėlinio akmens. Kai kurie akmenys tokie minkšti, kad galima juos zulinti ir pirštais. (Taip ir norisi kokias eiles sudėti apie laikinus miestus, kuriuos naikina laikas ir stichijos.) Turizmas čia dar nesustojęs, miesto gatvės pilnos saulėje nudegusių vokiškų veidų. Mėgaujasi jie saule prieš parskrendant į bavarijos žemes. Na o aš nusprendžiau čia dar apsilankyti, kai nebebus turizmo sezono. Gal vaizdas bus kiek kitoks, bus tykiau, natūraliau, nes dabar per pagrindinę gatvę ėjau kaip kokiame Manheteno Times Square'e.

Atgal keliavau šiek tiek paprasčiau, tačiau galiausiai blogai įvertinęs savo namų vietą vėl nublūdijau. Tik šįkart ne taip toli. Einu ir žiūriu, kad jau prie savo darbovietės esu. Matytos vietos. Trinu jau saulėje įdegusią kaktą ir nesuprantu kaip čia taip atsitiko. Na bent tiek gerai, kad iš darbo kelią tai žinau jau neblogai :) Parsirandu namo nusikalęs. Pūslės ant padų, statybininko įdegis - visgi dar karšta rudeninė saulutė :)

Kad taip grybauti ištisai tai reikia nemažai žioplumo. Reikia išsiaiškinti kame čia šaknys. Jei ir toliau norėsiu keliauti su šiais žemėlapiais. Pasirodo mane suklaidino žemėlapio žymėjimas. Stora linija apibrėžta mano gyvenama miesto dalis, na o ten jokių gatvelių nesužymėta. O pasirodo, ta apibrėžta sritis tai industrinis rajonėlis. Čia jie taip žymimi. Dabar žinosiu. Geriau panaršęs žemėlapį, didžiam mano nustebimui radau ir savo gatvelę. Net ir tokia maža pažymėta čia. Na o aš galvojau, kad jos jau tikrai čia nerasiu. Pasirodo yra.

Nenuvertink mažos salos
Maltos sala nėra didelė apie 14 km skersai ir apie 27 km. Plotas už Vilniaus miestą mažesnis. Tačiau miestai tankiai apgyvendinti, kalnuoti ir ne visur palei kelius yra praėjimas pėstiesiems. Tą pastebėjau jau einant pagal gana platų kelią-gatvę. Šaligatvis buvo, kuo puikiausiai ėjau juo, tačiau vienu metu ėmė ir baigėsi. Teko trumpą atstumą paėjėti šalikele. Išėjau. Po to bandžiau eiti dar kita kryptimi - vėl neradau šaligatvio ar bent šalikelės. Tai atsidurdavau kiemuose, tai ant kokio kalno apžėlusio sausa žole ar krūmais. Taigi nors atstumai ir maži, tačiau ne visur tiesiai praeisi.

Gal kam apartamentų reikia su vaizdu į jūrą?

Va su tokiu vaizdu




Turizmo sezonas tęsiasi dar









Biblioteka ir karalienė Viktorija


Tradiciniai balkonėliai - ir aš tokį turiu

Mėgstami atributai prie durų


8 komentarai:

Unknown rašė...

Hmm, kaip čia gavosi, kad Viktorija anksčiau už tave Maltoje įsikūrė ir dar biblioteką įkūrė? :D :D :D

Mr Pushkorer rašė...

Nice! kur foto tavo apartamentu? :)
rasyk nesustok - viena skaitytoja tikrai turi (tiksliau tris is viso) :)

darius rašė...

Greita ta Viktorija :)
Stengsiuosi rašyti, kol dar viskas netapo rutina ir kasdienybe

Andrius rašė...

Isbandei jura? :)

darius rašė...

Kažkaip ousto teritorijoje nedrįsau maudytis... Nors mačiau kai kas maudėsi. Dar laiko yra ;) išbandysiu.

Viktorija rašė...

Oho, kiek aš naujienų pasirodo praleidau :) Sėkmės naujoje vietoje! Lauksiu naujų pasakojimų (prašom ir apie vietinį maistą nepamiršti ;)

darius rašė...

O tu ką negyveni socialinio gyvenimo socialiniame tinkle? :D Jau tu ne pirma apie maistą prašai apšviesti. Tai jau tada reiks kokią subjektyvią nuomonę išsakyti :)

Unknown rašė...

aciu Dariau,labai smagu paskaityti.Gražuiai ir sklandžiai rašai .sekmės.